sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Päivän resepti: terveellinen teksasilainen chili

Olen aina ihmetellyt katsellessani amerkikkalaisia tv-sarjoja, mitä se chili oikeen on mitä he aina syövät. Okei, periaatteen ymmärrän, mutta onko se jotain keittoa vai muhennosta vai mitä? Chiliä siihen varmaan tulee. Nyt kuitenkin uteliaisuus otti vallan ja oli pakko hakea resepti ja valmistaa sellaista itse! Ja voin sanoa, aika terveellisetä se on :)

En vieläkään tiedä onko se keittoa vai muhennosta vai mitä, mutta valmistaminen on ainakin yksinkertaista ja kohtuullisen nopeaa. Aineksiakaan ei tarvi niin kovin paljoa

  • Kalkkunan jauhelihaa (tai jauhelihaa ylipäätään)
  • Sipulia
  • Perunaa (ehkä myös porkkana sopisi)
  • Papuja
  • Tomaattimurskaa
  • Paprikaa
  • Chiliä (oman tulisuusasteen mukaan)
  • Mausteita (valkosipulia, chilijauhetta, mustapippuri, cayanepippuria...)
  • Oliiviöljyä

Itse käytin tosiaan kalkkunan jauhelihaa. Vasta keksein sellaisenkin tuotteen elämääni! Se on kevyempää kuin normaali jauheliha ja kaiken lisäksi se oli halvempaa kuin naudan paistinjauheliha! Eli yllättävää kyllä, opiskelijaystävällistä hintansa perusteella! En tiedä miksen ole aikaisemmin tajunnut. Toisella kerralla kun tätä sapuskaa teimme käytimme broilerin jauhelihaa koska siinä kaupassa ei ollut kalkkunaa saatavilla. Hyvin toimi sekin!

Kokkausprosessi ei ole vaikea, koska minäkin siinä onnistun. Pilko valmiiksi sipuli ja peruna pieniksi kappaleiksi. Käytimme myös tuoretta habaneroa antamaan makua, joten sekin kannattaa pienistää. Ensin ruskistetaan jauheliha ja sitten heitetään mukaan sipuli ja peruna (peruna on täysin vapaaehtoinen, itse halusimme sinne lisätä vähän jotain ruokaisampaa mukaan ja peruna sopii pieninä kuutioina mukaan vallan mainiosti!).

Tämän jälkeen siirsin paistokseni kattilaan, koska paistinpannuni on niin pieni. Sinne lisäsin mukaan jokusen desilitran vettä ja kaikki loput ainekset eli siis tomaattimurska, paprika, pavut, oliiviöljyn, mausteen. Vettä kannattaa lisätä sen verran kuinka juoksevaa keitoksesta haluaan. Alkuperäisessä ohjeessa sitä ei tainnut olla lainkaan.

Sitten vain hella hiljemmalle ja antaa ruuan muhia noin 30 minuuttia. Sitten vaan nauttimaan! Kevyttä ruokaa missä chili ainakin meidän tapauksessa antoi hyvin potkua :) Siitä saa proteiinit ja mukana on tarpeeksi kasviksia.

Uusia ruokia on vaan joskus niin kiva kokeilla ja joskus sitä keksii jotain tosi hyvää :) Rohkeasti vaan reseptejä etsimään, ei tällaiset perinteiset amerikassa lihottavaksi leimatut reseptit tarvitse olla yhtään epäterveellisiä kun ei laita sinne kauheasti voita mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti